Speaker's Corner

Konferancier & mässkock

Fredrik Örberg  presenterar våra talare och håller i matlagningsuppvisningar i Slottet. 
Fredrik har en spännande 20 år lång karriär inom restaurang-branschen där han lärt sig av de allra bästa. Bland annat var han under sex år Senior Executive chef på National Geographic Endevour och National Geographic Explorer, två äventyrskryssare som seglar  världen runt. 
Han är dessutom en erfaren gäddfiskare, har jobbat som guide på Gotland, då efter havsöring, är jägare och utbildare för jägarexamen på Bosjökloster, hundägare med lovande Labbe och far till en 6-årig son. 
Välkommen till Speaker's Corner i Slottet!

Program - sammanfattning

10:00: Mikael Tham. Hur farlig är du?
10:30: Poul-Erik Jensen. Hur gynnar vi fältviltet?
11:00: Björks Ringsjön & Fredrik Örberg filear och lagar vår fina insjöfisk
11:30: Nils Carlsson & Tom Espgård, Länsstyrelsen. Vild & Bortskämd
12:00 (lör): Jens Ulrik Høgh. Troféjakt - meningslös slaktturism eller naturskydd?
12:00 (sön): Carolina Fridh, JAQT. Fler kvinnor jagar!
12:30 (sön): Andrius Plepys, Miljöinstitutet Lunds Universitet. Jaga för bättre miljö och klimat!
13:00: Erland Carlsson, Diana Jaktresor presenterar exceptionella resmål.
13:30: Jocke Smålänning & Fredrik Örberg lagar vilt
14:30: Mikael Tham - Hur farlig är du?
15:00: Poul-Erik Jensen – Hur gynnar vi fältviltet?
15:30 (lör): Andrius Plepys, Miljöinstitutet Lunds Universitet. Jaga för bättre miljö och klimat!  

Hur farlig är du?

Hur farlig är du egentligen? Mikael Tham diskuterar och visar film om hur vi uppträder på passet och vikten av att välja rätt kula.
lördag & söndag 10:00, 14:30

Hur gynnar vi fältviltet?

Poul-Erik Jensen pratar om vikten av ett mångfacetterat jordbrukslandskap där jordbruksdrift, vilt och jakt kan harmonisera. Han presenterer förslag på växter, träd m.m som alla på något sätt gynnar fältviltet. Predatorkontroll, hundarbete och skytte är andra delar som påverkar och gynnar fältviltet.
lördag & söndag 10:30

Filea & laga insjöfisk

Håkan Björk driver Björks Ringsjön som levererar till några av Skånska bästa krogar. Håkan har arbetat med fiske och rökning sedan han var i tonåren. Tillsammans med kocken Fredrik Örberg delar han frikostigt med sig av sina bästa knep för att filéa och tillaga vår fina insjöfisk. Kom och lär av två mästare!
lördag & söndag 11:00

Vild & Bortskämd

Foto: Sten Christoffersson Foto: Sten Christoffersson

Nils Carlsson och Tom Espgård från Länsstyrelsen Skåne presenterar Vild & Bortskämd - för en viltstam i balans. Hur får vi livskraftiga stammar av god kvalité utan att stora skador uppstår på jord och skog? Hur ska markägare och jägare hantera den snabba ökningen av dovhjorten i Skåne? Hur får foderskapande åtgärder inom skog och jordbruk postiva sideffekter för den biologiska mångfalden i stort?  
lördag & söndag 11:30

Troféjakt - etik & miljö

Jens Ulrik Høgh, skribent och jägare
Troféjakt - meningslös slaktturism eller naturskydd?
Det strider mot sunt förnuft att jakt ovanliga eller t.o.m. utrotningshotade djur, skulle vara ett redskap för arters bevarande. Inte desto mindre finns det en helt logisk förklaring till varför vi inte kan vara utan den utskällda ”troféjakten” i modernt naturskydd.
lördag 12:00

Fler kvinnor jagar!

Carina Fridh, JAQT (Jagande Aktiva Kvinnor i Tiden) pratar om stora och små utmaningar för jagande tjejer.
Söndag 12:00

Jakt, miljö & klimat

Andrius Plepys, Miljöinstitutet Lunds Universitet
Har du fått skäll för att du är en jägare? Här får du argumententen för varför du ska jaga för bättre miljö och klimat!
lördag 15:30, söndag 12:30

Exceptionella resmål

Erland Carlsson, Diana Jaktresor presenterar exceptionella resmål världen över
lördag & söndag 13:00

Jocke lagar vilt

Trickskyttekungen Jocke Smålänning är också en erkänt duktig kock. Nyligen vann Jocke TV4:s matprogram Halv Åtta Hos Mig! På Speaker's Corner pratar han styckningsdetaljer, marinering, salt, nyttiga tillbehör från naturen och mycket mer med kocken Fredrik Örberg.
lördag & söndag 13:30